22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele on line, SF pentru patroni

Firmele on line, SF pentru patroni

Trebuie să ai acces la internet, o semnătură digitală, un transfer de bani pentru taxele judiciare şi de timbru şi cazierul fiscal. Te aşezi în faţa monitorului, trimiţi formularele on line la Registrul Comerţului şi te trezeşti patron. În teorie, pare simplu. În realitate, este mult mai complicat.

Zilele trecute a apărut prima firmă din România înregistrată integral on line. Evident, în Capitală. Acţionarii şi administratorii nu s-au deplasat la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), implicit, nu au stat la coadă şi nici nu au aşteptat între trei şi şapte zile să le apară noua entitate economică, ci au înregistrat-o mult mai repede şi mai uşor. Pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) există postate încă de la începutul anului modalităţile de înfiinţare a unei firme exclusiv on line, dar abia în septembrie a apărut prima firmă înregistrată astfel, şi nicidecum în provincie.
Pentru doljeni, înfiinţarea unei companii pe internet pare desprinsă din filmele de Science Fiction (SF). Procedura ONRC, aşa cum este afişată pe internet, pare simplă. În primul rând, trebuie să ai un calculator conectat la internet. Apoi îţi iei o semnătură electronică (şi pentru asociaţi, acţionari şi pentru administratorul firmei), dar numai de la furnizorii atestaţi în acest sens, vreo patru pe toată ţara. Dacă mai ai şi un cont în bancă şi faci dovada că ai virat banii către ORC pentru taxele judiciare şi de timbru, atunci eşti pregătit să înregistrezi noua firmă on line. Descarci formularele pe care le găseşti la secţiunea „Sistem de Formulare Electronice Inteligente“, le completezi şi le trimiţi prin internet la Registrul Comerţului. Aştepţi câteva zile şi primeşti răspuns că ai o nouă firmă.

În Dolj, reticenţi cu duiumul

Directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea, spune că de la apariţia formularelor „inteligente“ şi până acum nici măcar o persoană din judeţ nu a depus cerere on line de înfiinţare a unei firme: „Nici măcar nu au întrebat detalii despre acest procedeu. Noi suntem pregătiţi, dar mediul de afaceri este departe de a agrea această formă de înregistrare a agenţilor economici. Cel mai probabil, mulţi nu sunt obişnuiţi sau nu doresc să plătească semnătura digitală“.
Adevărul este că pentru a fi înregistraţi on line nu este suficient să aibă semnătură electronică doar administratorul, ci şi asociaţii sau acţionarii firmei au nevoie de acest produs digital, pentru a semna electronic actele de constituire a firmei în sistem on line.
În urmă cu câteva luni, GdS arăta că nici la Fisc nu s-au înghesuit doljenii să obţină semnătura electronică, activitate care era atributul finanţelor până în luna aprilie a acestui an. Şi nici să depună documentele contabile on line nu se îngrămădiseră. Situaţia este confirmată acum şi de ORC Dolj, deşi există de mult timp posibilitatea depunerii bilanţurilor contabile on line.
„Degeaba şi-a făcut administratorul semnătură digitală, dacă acel contabil care semnează bilanţul nu are semnătură electronică. Atunci depun documentul imprimat pe hârtie, deci se deplasează până la noi. Pentru a avea succes astfel de proceduri on line, trebuie mai întâi ca mediul de afaceri să fie pregătit şi receptiv la nou“, susţine Gheorghe Celea.
Cel care vrea să creeze o nouă companie are de alergat ca şi până acum: la fisc, la bancă, la contabil, la furnizorii de servicii de certificare. Mai puţin la Registrul Comerţului.

Dificil cu „digitalul“

Pentru o semnătură electronică se plăteşte un abonament anual, care poate ajunge la 40-50 de euro, plus costul iniţial al creării semnăturii codificate. Se acceptă doar semnăturile electronice calificate, obţinute de la oricare dintre furnizorii de servicii de certificare din România, acceptaţi de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI). De pe site-ul ONRC, un link vă duce exact la ANRCTI, unde puteţi vizualiza lista celor patru furnizori care sunt acreditaţi să creeze semnături digitale. Au fost şase la început, dar doi dintre ei şi-au încetat activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII